Nyt drømmehus skal bygges
Lidt ligesom kaffen bare smager bedre, når man ved, at den kommer fra en bæredygtig kaffeplantage, hvor kaffebonden har haft det godt undervejs, og bønnen ikke har været udsat for sprøjtemidler eller vækstfremmende stoffer, føles det også altid bedre at flytte ind i et nybygget hus opført under de bedste betingelser og arbejdsmæssige forhold, man kan tænke sig. Som i alle andre brancher er der nemlig også i selve byggeriet flere elementer, der kan gøre processen så god som muligt. Det gælder især for de folk, som til daglig går rundt på byggepladsen. Det er deres arbejdsplads og det sted, hvor de bruger flest af døgnets lyse timer. Derfor er det alfa og omega, at sikkerheden og arbejdsmiljøet er i orden – noget, der i dagens Danmark ikke altid er en selvfølge.
Bjarne Funder arbejder som miljø- og sikkerhedschef hos Lind og Risør, og hans opgave er netop at holde fokus på dette område. ”Vi ønsker at gøre vores bedste for at skabe et godt arbejdsmiljø for alle vores ansatte. På den måde kan vi tiltrække og fastholde de bedste medarbejdere og dermed sikre en høj og ensartet kvalitet i alle vores huse, store som små,” fortæller Bjarne Funder.
Hos Lind og Risør er håndværkerne også fastansatte medarbejdere, og ansvaret for deres sikkerhed ligger af samme grund indenhus. Og netop Lind og Risørs engagement i forhold til deres egne håndværkere går langt tilbage. Flere medarbejdere har været tilknyttet byggefirmaet i mange år – nogle har endda fejret 25-årsjubilæum – og vil forhåbentlig fortsat være en del af teamet mange år fremover. Derfor er deres helbred, arbejdsmiljø, sikkerhed og i sidste ende også deres arbejdsmæssige livskvalitet naturligvis et vigtigt emne og grunden til, at der bruges mange ressourcer på elementer som de rigtige stilladser, maskiner til tunge løft, mandskabsvogne og toiletfaciliteter.
”Vi går meget op i, at vores ansatte ikke kommet galt af sted, både sundhedsmæssigt, og hvad angår arbejdsskader. Derfor følger vi naturligvis med i reglerne på området og den teknologiske udvikling. Vi har løbende dialog med både Arbejdstilsynet, fagforeninger og medarbejdere om ønsker til arbejdsforhold på byggepladserne. Fx har vi netop investeret i såkaldte SmartMovere – elektrisk drevne stenvogne til vores murere, som skåner ryg og muskulatur. Vi har ligeledes netop opgraderet med flere minilæssere og en kranbil, der kan bære stilladsdele, så vores medarbejdere kan blive aflastet. Vi har i forbindelse med flere tilsynsbesøg fra Arbejdstilsynet opnået deres grønne smiley, som er deres stempel på, at tingene er, som de skal være,” siger sikkerhedschef i Lind og Risør Bjarne Funder og uddyber:
”Det er jo heller ikke nyt, at det betaler sig at behandle folk ordentligt. Det medfører naturligvis, at vi i Lind og Risør kan tiltrække den bedste arbejdskraft, hvilket i sidste ende højner kvaliteten i byggeriet.”
En sidste ting, som fremhæves af Bjarne Funder, er bygherreansvaret. ”Det vil bl.a. sige at koordinere arbejdsmiljøindsatsen mellem byggeriets aktører, så der altid er styr på, hvem der gør hvad, så kunden ikke pludselig står med et arbejdsmiljøproblem. Sådan er det ikke alle steder,” konstaterer sikkerhedschefen.