Find den rigtige byggegrund
- en guide med tips og gode råd

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed... Drømmehuset kan ofte bygges på en helt nyudstykket grund, men vil man fx gerne bo tæt på København, eller drømmer man om et ældre villakvarter med eksisterende lokalmiljø, variation i arkitektur og gamle charmerende haver, er der også masser af muligheder, lyder det fra et af Danmarks førende byggefirmaer, Lind & Risør.
Del: 

Ny grund eller gammelt hus?

Drømmen om at bygge sit eget hus afhænger ikke nødvendigvis af de udstykninger, som byggefirmaerne har til rådighed, eller om at vinde kampen om de få ledige byggegrunde, der bliver sat til salg. Flere steder i landet står der gamle huse, det ikke kan svare sig at renovere, fordi de enten er for små, ligger forkert eller er i så dårlig stand, at der ikke er noget at bygge videre på. Vil man tilmed gerne bo i nærheden af København, kan det derfor være en rigtig god idé at se sig om efter et ældre nedrivningsværdigt hus, da der stort set ikke er nogen byggegrunde til salg, og nyudstykninger ligger oftest længere fra storbyen.
Hvad et gammelt hus måske ikke har i mursten eller stand, har det nemlig til gengæld ofte i beliggenhed, lokalmiljø og have, hvor gamle træer og buske har haft deres eget liv i årtier og har været med til at give grunden personlighed og karakter. Spørger man adm. direktør hos byggefirmaet Lind & Risør Jesper Lind, er der ingen tvivl om, at det er en god idé at spejde efter huse, hvis dage er talte.
”Der er mange, der tror, at det ’koster en bondegård’ at rive et gammelt hus ned, sat op imod hvad det koster at bygge på en nyudstykket grund. Det er ikke rigtigt. Man skal huske, at det også koster at anlægge stikledninger til kloakering, elektricitet osv. på en nyudstykket grund. Så alt i alt koster det stort set det samme,” fortæller han.

Kigger man efter et gammelt hus, er der dog, ifølge ham, nogle vigtige faktorer, man skal huske at tjekke i forbindelse med købet. Især giver det mening at tjekke kommunens lokalplan for området, og om der er tinglyst særlige servitutter på ejendommen. Mange af disse oplysninger kan man selv hente på nettet. Inden man køber, er det også altid godt at rådføre sig med en boligadvokat, der kan tjekke alt igennem. Og derudover få undersøgt, at grunden ikke er forurenet, da man førhen gravede olietanke og andet ned i haven. Når det er gjort, er der til gengæld masser af muligheder for at komme tæt på drømmehuset med den helt rigtige placering.

En nyudstykket grund ligger ofte lidt længere væk fra storbyen, men giver også mulighed for en helt frisk start, godt naboskab og er ofte kendetegnet ved en meget stor andel af børnefamilier. Er man mere til charmen ved et ældre villakvarter, er der dog også mange muligheder for at bygge drømmehuset.
En nyudstykket grund ligger ofte lidt længere væk fra storbyen, men giver også mulighed for en helt frisk start, godt naboskab og er ofte kendetegnet ved en meget stor andel af børnefamilier. Er man mere til charmen ved et ældre villakvarter, er der dog også mange muligheder for at bygge drømmehuset.

”Der er sammenfattende mange positive ting at sige om de muligheder, der ligger i at tænke alternativt i forhold til byggegrund, herunder især at finde et ældre hus og rive det ned. Det økonomiske aspekt er stort set det samme som ved at bygge på en nyudstykket grund, der ikke er byggemodnet endnu. Hvad man får af miljø og variation i arkitektur, udtryk og beplantning i et ældre villakvarter er samtidig uvurderligt, hvis det er det, man brænder for, i sammenligning med en nyudstykket, gold mark, hvor det er helt forfra med hver en hæk. Så gå efter den gamle vending om beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Og kig med åbent sind efter huse, du normalt aldrig ville se efter,” slutter Jesper Lind.

10 gode råd til at finde den helt rigtige byggegrund

Af drommehuset.dk
Her får du byggebranchens 10 bedste råd til hvad du skal kigge efter eller huske på, når du skal finde den helt rigtige byggegrund. Derudover skal du altid stille krav om en professionel byggerådgivning fra byggefirmaet.
  1. Kig ikke kun på byggegrunde, kig også på huse som evt. kan rives ned og give plads til et nyt. Det er mere og mere almindeligt at gamle 60’er og 70’er huse giver plads til nye familievillaer.
  2. Undersøg om der er indlagt stikledninger til kloak og vand.
  3. Undersøg om området er særligt udsat ved skybrud og lign. og tjek om kommunen stiller krav til evt. faskine osv. til afvanding
  4. Læs kommunens lokalplan for området. Der kan være bestemmelser som umuliggør byggeriet af jeres drømmehus.
  5. Find ud af hvad der betyder mest for jer. Grundens størrelse? Beliggenhed? Adgangsforhold? Afstand til familie og venner?
  6. Vær realistisk i forhold til hvor stort et hus familien har behov for og vær sikker på om det kan være på grunden. Der er både bebyggelsesprocenter og byggelinjer der skal overholdes.
  7. HUSK at evt. carport og udhus også tæller med i m². Så der skal være lidt ”plads til overs” når husets størrelse er på plads.
  8. Besøg gerne grunden på forskellige tidspunkter af dagen i forhold til både evt. forstyrrende trafik og solens placering rundt om huset. Besøg også gerne grunden både på hverdage og i weekenden.
  9. Få foretaget en jordbundsundersøgelse INDEN i køber grunden. Denne afdækker både evt. forurening og om grundens bæreevne er tilstrækkelig. Får I ikke foretaget en jordbundsundersøgelse, risikerer I ekstra udgifter på flere hundrede tusinde kroner til fundering.
  10. Få ALTID en advokat ind over grundkøbet. Hvis man har købt en grund uden en advokat, så er der ikke andre end én selv til at tage regningen, hvis den er forurenet eller har dårlig bæreevne.
Del: