Byt nyt hus
For mange er projektet om at bygge nyt hus en drøm, der er gået i opfyldelse. Men drømmen kan hurtigt blive til et mareridt, når uforudsete bump på vejen i byggeprocessen gør, at huset ikke lever op til forventningerne: Et budget, der bliver overskredet, en forurenet grund eller et forkert materialevalg er bare nogle af de udfordringer, en nybygger kan stå over for, hvis ikke man er klædt på til opgaven. Men bare rolig. Der er masser af hjælp at hente, hvis du gerne vil undgå diverse faldgruber i dit kommende byggeprojekt. Hos byggefirmaet Lind og Risør har man i årevis, med in-house-specialisters ekspertviden, rådgivet kunder i de tre væsentligste faser, som er relevante at få overblik over, inden man går i gang med at konkretisere drømmen: den indledende fase, byggefasen og den efterfølgende fase. Derfor er det en god idé at tage snakken, inden du går i gang, da det især i den indledende fase er vigtigt at holde tungen lige i munden, inden det første spadestik tages.
Den indledende fase
Spørger man adm. direktør hos Lind og Risør Jan Hansen, hvad der især gør sig gældende i den indledende fase, er det springende punkt ikke overraskende, hvilken grund man har tænkt sig at bygge på. Den er fundamentet for, at tingene til syvende og sidst går op i en højere enhed. Derfor er det alfa og omega, at den lever op til diverse krav, hvis man vil styre uden om uventede overraskelser.
”Er man på udkig efter en grund, skal man først og fremmest sørge for, at den har det, der skal til, for at de bløde værdier kan harmonere med de hårde. Vi kan rådgive om begge dele. Se på, hvordan den fx ligger i forhold til verdenshjørner, nabohuse og det omkringliggende nabolag,” fortæller Jesper Lind.
Dernæst kommer de mere tekniske parametre, såsom om grunden er kuperet eller plan, da det kan sætte begrænsninger for arkitekturen. Ligger der et ældre hus på grunden, der skal rives ned, er det også her vigtigt, at der bliver set på, hvad det koster at rive ned, da ældre materialer kan være kostbare at skille sig af med. Og ikke mindst skal man sikre sig, at grunden ikke er forurenet eller indeholder ældre olietanke, slagger eller asbest, som man typisk brugte i 60’erne, da dette kan medføre store uventede udgifter,” forklarer Jan Hansen.
”Der kan også være ældre servitutter eller restriktioner tillagt grunden, der begrænser byggefeltet, og det er også en rigtig god idé at tjekke lokalplanen, da man her får indblik i, hvad der kommunalt er planer om i området. Vi har de teknikere, arkitekter og andre specialister in-house, der skal til for at gennemskue og tjekke disse ting godt igennem,” fortsætter han.
Byggefasen
For det meste er selve byggefasen en fase, der hos Lind og Risør kører på skinner. Huset er tegnet, projekteringen overstået, og alle in-house-håndværkere og arkitekter ved, hvad de skal hvornår. Alligevel er det en god idé som bygherre selv at tilse byggeriet undervejs, så forventningerne stemmer overens med det endelige resultat. Samtidig er det sjovt at besøge byggegrunden og se tingene blive til.
”Det er fantastisk at se det hus, man har drømt om så længe, tage form. Besøger man byggepladsen, får man samtidig en god og realistisk føling med, hvorfor tingene tager den tid, det tager, når man bygger et hus fra bunden. Det er jo ikke samlesæt eller præfabrikerede huse, vi laver i Lind og Risør, men kvalitetsbyggeri og arkitektur skabt til stedet,” uddyber Jan Hansen.
”Flere vælger også at rådføre sig med en uvildig byggesagkyndig eller entrepriseekspert til at gennemgå kontrakten, og det er en rigtig god idé. Faktisk sætter vi stor pris på det samarbejde og den dialog, der medfølger, og vi vil til enhver tid anbefale, at man laver sådan en aftale, hvad enten man vælger Lind og Risør eller et andet byggefirma,” siger han.
Indflytningsfasen
Det er altid et helt specielt øjeblik, den dag flyttebilen ankommer, kasserne langsomt pakkes ud, og ens personlige ejendele får deres helt egen plads i det færdigbyggede hus. Heldigvis kan man tage den med ro, for er der fejl og mangler, har man i modsætning til hos andre byggefirmaer hele fem dage efter indflytning, inden den sidste rate skal falde, således at en mellemfinansiering ikke er nødvendig. Den første tid handler derfor ifølge Jan Hansen om at lære huset og de nye tekniske installationer at kende efter grundig vejledning. Og er der ting, der ikke bliver opdaget ved indflytning, kan man trygt sove om natten, da der både er 1- og 5- årsgennemgang som en naturlig del af kontrakten med Lind og Risør.
”Indflytningsfasen er naturligvis den sjove del af de tre faser, vi rådgiver om og står for, når man vælger et hus fra Lind og Risør. Men vi ser alle tre parametre som lige vigtige, og vi kender vores faser og byggeri så godt, at vi altid arbejder med helt åbne kort. Man vælger et hus fra Lind og Risør for at være sikker på kvaliteten, men der er mange vigtige punkter ud over det – især indledningsvis. Derfor er det en god idé at kontakte os, lige så snart drømmen er konkretiseret, for vi har rigtig mange gode råd, vi gerne vil dele. Kort sagt skal man se sig godt om, inden drømmen løber af med én, og man køber en grund. Tal med et byggefirma først. Det vil altid betale sig,” slutter Jan Hansen.
FAKTABOKS
- Vælg den rigtige grund.
Det er alfa og omega, når du skal bygge dit drømmehus, at beliggenhed, område, nabogrunde, verdenshjørner og vegetation harmonerer. Beliggenheden spiller også ind i forhold til eventuelt senere videresalg. Giv dig derfor god tid til at finde den helt rigtige byggegrund. - Tjek lokalplanen.
Læs lokalplanen grundigt i den pågældende kommune. Den er ofte facitlisten for, hvad der må bygges på grunden, hvordan det må se ud, og hvad der i øvrigt sker i området. - Find inspiration i prøvehuse.
De fleste byggefirmaer har prøvehuse, man kan besøge, så man kan få en idé om, hvordan det endelige resultat kan blive. Skal det være et ét- eller toplanshus, moderne arkitektur eller mere klassisk? Prøvehuse kan også give et fingerpeg om, hvor meget man kan bygge inden for budgettet, og give en fornemmelse af kvaliteten. - Lav et 360-graders budget.
Flere glemmer de ekstra omkostninger, som er forbundet med anlæg af have, efter huset er bygget, og har måske budgetteret lige til grænsen. Men udgifter til græs, buske og fliser kan hurtigt løbe løbsk, så husk at kalkulere med det fra starten. - Søg rådgivning.
Entreprisekontrakter kan være svære at gennemskue, hvis man ikke har prøvet det før. Det er derfor en rigtig god idé at tale med dem, der har forstand på det. Det kan være en boligadvokat, en ekspert hos f.eks. Boligrådgiver.dk eller en af Lind og Risørs byggerådgivere. Sørg for at få en grundig gennemgang.